ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Elektriğe yapılan zamlara ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni

07/09/2009

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Enerji Bakanı Sayın Taner YILDIZ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili





Geçtiğimiz günlerde TETAŞ’ın maliyetlerdeki artış nedeniyle elektrik fiyatlarındaki yüzde 20'lik artış önerisini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) onaylamıştır. Sizin beyanlarınıza göre de toptan elektrik fiyatlarına yapılan bu zammın, tüketicilere yüzde 10 oranında bir artışla yansıyacağı anlaşılmaktadır. Böylece elektrik fiyatlarına bir buçuk yıl içerisinde yapılan zam toplamı yüzde 60 civarında olmuştur.

TETAŞ, petrol ve doğal gaz fiyatlarına ve döviz kuruna bağlı olarak tarife artışlarını açıklamaya çalışmaktadır. Ancak 2009 yılı içinde doğal gaz fiyatları artmamış, azalmıştır. Ayrıca petrol fiyatlarında da büyük bir yükseliş olmadığı gibi döviz kuru ise Ekim 2008 ayları düzeyinde bulunmaktadır.

Ekonomik durgunluğun devam ettiği, ekonominin yüzde 6 oranında küçülmesinin beklendiği, sanayi üretiminin ve enerji talebinin düşmüş olduğu bir dönemde elektrik fiyatlarına, enflasyon oranının çok üzerinde zam yapılması ekonomik büyümeyi ve enflasyon beklentilerini olumsuz etkileyecektir.

Hükümetinizin kamu çalışanlarının ücretlerine yıllık yüzde 2+2 zam önerdiği (Uzlaşma Kurulunun yüzde 4+4) bu dönemde, elektrik fiyatlarına tek seferde yüzde 10 zam yapılması, çok zor şartlar altında bulunan milyonlarca memurumuzun, işçi ve emeklimizin çok büyük bir ölçüde mağduriyetine yol açacaktır. Benzer şekilde mevcut elektrik bedellerini dahi ödeyemeyen köylü ve çiftçilerimizin bu artışla daha da mağdur olacakları ve tarımsal üretimden kaçışın artarak süreceği de bir gerçektir.

Bu hususlar çerçevesinde;

1- Tüketicilere yansıması beklenen bu zam oranının kabul edilmemesi veya kabul edilebilir bir düzeye çekilmesi konusunda Bakanlık olarak bir çalışmada bulunacak mısınız?

2- Hükümetiniz yedi yıl boyunca uyguladığı dışa bağımlı ve önemli ölçüde özel sektörün insafına terkedilmiş enerji politikaları sonucunda, halkın yüksek fiyatlarla enerji kullanımının ve enerji fiyatlarına sıklıkla zam yapılmasının kaçınılmaz olduğu görüşüne katılıyor musunuz? Eğer katılıyorsanız bu sorunu düzeltebilmek için somut olarak neler yapmayı düşünüyorsunuz?

3- Elektrik fiyatlarının yükselmesi neticesinde yüzde 10 oranında tüketiciye yansıması beklenen bu zam oranının, diğer bütün temel mal ve hizmetlere de benzer veya daha yüksek oranlarda yansıyacağı hesap edilmiş midir? Elektrik zammının temel ihtiyaç ve hizmetlere yansıma etkilerinin azaltılabilmesi için ne gibi önlemler alınacaktır?

4- Enflasyonun yüzde 5 olduğu bir dönem ile, elektriğe yüzde 10 zam geldiği taktirde, bir ailenin ortalama 75 TL civarında olan elektrik giderinin 7,5 TL daha da artacağı ve diğer yansımalarla birlikte 15-20 TL arası aylık aile bütçesine gelecek olan ilave yükün yaşanacağı dönem arasındaki çelişkiler ve haksızlık nasıl giderilecektir?

5- 2000 yılından itibaren yıllar itibari ile elektriğe yapılan zam oranları ne kadardır? Bu zam oranları ile fiyatlar nasıl oluşmuştur?




,,